Als je aan een hedendaagse christen vraagt wat 'het Evangelie' is dan krijg je ongeveer het volgende antwoord: evangelie betekent 'goede boodschap' en het gaat over de Here Jezus die naar deze aarde kwam om voor onze zonden te sterven en door Zijn opstanding de zonde en de dood te overwinnen.
En dat is gelukkig helemaal waar, maar toch ook een beetje niet. Want wat welk Evangelie verkondigde de Here Jezus Zelf?
Zeker ook dat Hij zou lijden en opstaan voor ons, maar als je de teksten opzoekt dan ligt de nadruk heel ergens anders.
17. Van toen af begon Jezus te prediken en te zeggen: Bekeer u, want het Koninkrijk der hemelen is nabijgekomen.
23. En Jezus trok rond in heel Galilea, gaf onderwijs in hun synagogen en predikte het Evangelie van het Koninkrijk, en Hij genas elke ziekte en elke kwaal onder het volk.
Als je op de woorden 'evangelie' en 'koninkrijk' zoekt in het Nieuwe Testament, dan valt op dat deze twee heel vaak samen gaan. Ook in de brieven wordt gesproken over '(het Evangelie van) Gods Koninkrijk'.
Deze nadruk op het Koninkrijk was mij niet eerder opgevallen. We praten meestal over dat we naar de hemel gaan, als we in God geloven. Maar de bijbel zelf heeft het vooral over Gods Koninkrijk of Het Koninkrijk der Hemelen.
Is dat belangrijk? Ja toch wel, want Gods Koninkrijk, Gods heerschappij op deze aarde is in eerste instantie aan het volk van Israël belooft. Hieruit zijn diverse theorieën ontstaan. De meeste bekende is dat wij nu in de 'church-age' zijn tot aan de opname van de Gemeente naar de hemel. Ook wel onze hemelse roeping genoemd.
Als de Gemeente weg is, gaat God Israël weer naar Zich toetrekken en klaar maken voor Zijn Koninkrijk. Ook wel de aardse roeping genoemd. Dit wordt nog eens versterkt omdat de Here Jezus ook zegt dat de apostelen de 12 stammen van Israël zullen oordelen.
Als het Koninkrijk van God óp aarde(!) alleen bedoeld is voor de Israëlieten, dan is het begrijpelijk dat er gezegd wordt dat de Evangeliën eigenlijk nog bij het Oude Testament horen en niet bedoeld zijn voor de christenen.
Toch geeft dat wel een boel problemen.... Daar komt bij dat ook in de brieven nog steeds verwezen wordt dat wij, christenen, het Koninkrijk van God verwachten.
18. En de Heere zal mij bevrijden van alle boze opzet en mij verlossen tot de komst van Zijn hemels Koninkrijk. Hem zij de heerlijkheid tot in alle eeuwigheid. Amen.
14 En dit Evangelie van het Koninkrijk zal in heel de wereld gepredikt worden tot een getuigenis voor alle volken; en dan zal het einde komen.
Als het Koninkrijk van God alleen voor Israël bedoeld is, waarom moet het dan in heel de wereld gepredikt worden? Dan zou het toch juist aan Israël gepredikt moeten worden?
5 Jezus antwoordde: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als iemand niet geboren wordt uit water en Geest, kan hij het Koninkrijk van God niet binnengaan.
Deze tekst gaat over de 'wedergeboorte' van een christen. En over het ingaan in Gods Koninkrijk.
13 Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde.
In de evangeliën wordt meer dan 100 keer gesproken over het Koninkrijk van God. Mattheüs spreekt juist over het Koninkrijk der Hemelen (32x).
Kennelijk is het Koninkrijk ook in het nieuwe Testament nog heel belangrijk.
Helaas hebben de Joden het evangelie van de Here Jezus destijds niet aangenomen. Toch blijft het Koninkrijk ook aan hen beloofd en lezen we dat God Zijn verbond met hen zal herstellen.
Uit bovenstaande kunnen we een paar dingen concluderen:
- Gods Koninkrijk (op aarde) is hetzelfde als het Koninkrijk der Hemelen
- Het Evangelie van het Koninkrijk is niet alleen voor Israël, maar voor de hele wereld
Tot slot rijst de vraag als het voor ons christenen vooral om bekering en de Gemeente gaat, waarom leggen de Here Jezus en ook de apostelen dan zoveel nadruk op het Koninkrijk?